AHABI TARTA

AHABI TARTA

OSAGAIAK:

  • Masarako:
    • 2 ½ katilu irin
    • Koilarakada bat azukre
    • Koilarakadatxo bat gatz
    • 3 koilarakada landare-olio
    • Gatzik gabeko gurin-katilu bat kuboetan
    • ¼ katilu ur hotz
    • 2 koilarakadatxo ozpin zuri edo limoi-zuku
  • Betelanerako:
    • 4 ahabia fresko
    • Sagar birrindua
    • Katilu bat azukre
    • Limoi- edo lima-koilarakada bat
    • Limoi- edo lima-birringailutxo bat
    • ¼ koilarakadatxo kanela-hauts
    • 2 ½ koilarakada maikena
    • Irabiatutako arrautza bat, 2 koilarakada urekin
    • Azukre pikortsua edo turbinatua hautseztatzeko

ELABORAKETA:

  1. Lehenik eta behin, orea prestatuko dugu. Bol batean, irina, azukrea eta gatza nahastu. Gehitu olioa.
  2. Gurin biguna gehitu eta ondo nahastu, txerta dadin.
  3. Ondoren, gehitu ur hotza eta ozpin zuria edo zukua. Zurezko koilarakada batekin nahastu.
  4. Masa eskuekin landu eta tolestu egiten dugu. Horrek geruzak eta hostorea egitea lortzen du.
  5. Orea bi zatitan banatu eta bi disko berdinen forma emango diegu, bata hondorako eta bestea gailurrerako.
  6. Utzi masa hozkailuan pausatzen gutxienez ordubetez, gurina gogortzeko eta glutena erlaxatzeko eta luzatzeko errazagoa izan dadin.
  7. Bitartean, betegarria prestatuko dugu. Jarri ahabiak azukrearekin, sagar birrinduarekin, limoi-birringailuarekin eta kanelarekin. Egosi 10 minutuz, dena egosita eta azukrea disolbatuta egon arte.
  8. Orduan, nahasi maikena ur pixka batekin, loditzeko. Bota nahasketa ontzi batera, giro-tenperaturan hoztu dadin.
  9. Berotu labea 200 ºC-ko tenperaturan.
  10. Masa hozkailutik atera eta luzatu, 6 mm inguruko lodiera utzita.
  11. Hautseztatu 22 zentimetroko beirazko molde bat, irin pixka batekin, eta orea gainean jarri.
  12. Gaineratu dezagun ahabia hotzeko betegarria.
  13. Sareta egiteko, luzatu masa karratuan, eta utzi hondokoa baino pixka bat meheagoa, 3 mm inguru. 12 mm-ko zabalerako zerrenda zuzenak moztuko ditugu.
  14. Ahabien gainean 8 zerrenda jarriko ditugu norabide berean, banda-zabaleraren bereizketa berarekin. Jarri gainerako zerrendak perpendikularki. Ertza pixka bat presionatuko dugu, sareta hondoko masarekin urtzeko.
  15. Orea arrautza irabiatuarekin margotu eta azukrearekin amaitu. Laberatu 200 °C-tan 10 minutuz, eta, gero, 190 °C-tan 40 minutuz, goitik gorritu arte.
  16. Tarta bi orduz hozten utzi eta zerbitzatu.