BARAZKI-LASAGNA

BARAZKI-LASAGNA

OSAGAIAK:

  • 24 lasagna plaka (aurrez egosiak badira, uretan jarri besterik ez duzu egin behar).
  • Tipula handi bat.
  • kalabazin bat.
  • Berenjena bat.
  • 2 azenario.
  • 200 g brokoli
  • 200 ml tomate-saltsa.
  • Arraspatzeko gazta, emmental edo mozzarella motakoa.
  • Oreganoa.
  • Olioa eta gatza.
  • Bexamel saltsarako:
    • Litro bat esne (bi baso esne baino gehixeago).
    • 2 koilarakada irin.
    • 3 koilarakada gurin.
    • Gatza
    • Espeziak gustura (intxaur muskatua, piperbeltza, oreganoa…).

ELABORAKETA:

  1. Suzko ontzi batean, gehitu bi koilarakada gurin, eta gurina desegin eta likido gelditzen denean, gehitu irinezko koilarakadak eta ondo estali dena, ore homogeneoa sor dadin eta irinezko pikorrik gera ez dadin.
  2. Ondoren, gehitu esne pixka bat (edalontzi erdia) eta ondo nahastu. Dena integratutakoan, gehitu gainerako esnea, eta nahastu hagaxka edo koilara batekin, hondoan ez itsasteko. Gatza nahierara gehitzen du, baita espeziak ere, adibidez piperbeltz beltz ehoa eta oreganoa.
  3. Saltsa krematsua eta testura egokiarekin dagoenean, itzali sutatik eta gorde. Lasagna botatzean lodi samar badago, gehitu esne zorrotadatxo bat eta eragin ondo.
  4. Lasagna plakak aurrez prestatzen badituzu, jarri beratzen urez betetako ontzi batean, normalean 10-15 minutuz (paketeak adieraziko dizu). Noizean behin nahastu, ez itsasteko. Aurrez prestatuta ez badaude, bete paketearen jarraibideak, egosteko.
  5. Pisatu kipula eta ebaki txikia. Garbitu berenjena, kalabazina eta azenarioak, eta betazal txikiak. Garbitu brokolia, utzi xukatu eta geldi ezazu sorta txikitan.
  6. Salteatu barazkiak banan-banan, zartaginean su ertainean, olio eta gatz pixka batekin. Gorritzen hasten direnean prest egongo dira. Erreserba.
  7. Berotu labea 200 °C-an, eta, lasagna muntatzen hasten den bitartean, jarri labe-erretilu batean 6 pasta-xafla, ondoren tomate-saltsaren herena eta bexamelaren laurdena.
  8. Jarri gainean berenjenak eta tipularen erdia.
  9. Zabaldu berriro 6 pasta-xaflako beste geruza bat, estali berriro tomate-saltsarekin eta bexamelarekin, eta gehitu beste erdia tipularekin eta brokolarekin.
  10. Beste pasta-geruza bat, tomate-saltsa eta bexamela, eta kalabazina eta azenarioak.
  11. Estali berriro 6 pasta-xafla, bota gainerako bexamel guztia gainetik, eta hautseztatu gazta.
  12. Su hartu lasagna 15 minutuz 180 °C-an. Gazta pixka bat gorritu dela ikusten duzunean, prest dagoela esan nahi du. Atera labetik eta utzi 5 minutuz pausatzen zerbitzatu eta moztu baino lehen.