KALABAZIN-BIRBILKIAK

KALABAZIN-BIRBILKIAK

OSAGAIAK:

  • Kalabazin bat.
  • Tomate-saltsa erdi.
  • BETELANERAKO:
    • 300 g seitan (edo soja testurizatu fina).
    • Azenario bat.
    • Tipula bat.
    • Piper berde bat.
    • Piper gorri erdia.
    • Apio-adar bat.
    • 100 ml ardo beltz.
    • Gatza eta piperbeltza nahierara.
    • Oliba-olioa.
  • BEXAMELERAKO:
    • 600 ml azukre gabeko edari begetal (soja, almendrak…)
    • 2 koilarakada arroz (edo gari) irin.
    • 3 koilarakada oliba-olio leun edo ekilore.
    • Gatza nahierara.
    • Piperbeltz zuri pixka bat.
    • Intxaur muskatua nahierara.

ELABORAKETA:

  1. Hasteko, tomate-saltsa prestatu, etxean eta betegarrian erabili behar baduzu.
  2. Betegarri garbia egiteko, zapaldu eta txikitu barazkiak dadotxo txikitan.
  3. Zartagin handi batean, bota olioa eta sueztitu lehenik tipula, piperra, azenarioa eta apioa. Egosita dagoenean, bota seitana txikituta edo birrindua birringailuarekin eta sukaldea 4 edo 5 minutuz, dena batera. Gatza bota eta ardoa bota, eta utzi alkohola edaten 2-3 minutuz. Gehitu oregano-apur bat eta gorde sutatik kanpo.
  4. Frijitua egiten den bitartean, kalabazina garbitu eta xerra mehetan ebaki (2 edo 3 mm), guk mandolina bat erabiltzen dugu. Bota gatz pixka bat eta pasatu plantxan edo grillean, bigundu eta ondo biribildu daitezen.
  5. Jarri tomate-saltsa erretilu batean.
  6. Jarri betegarri-koilarakada bat kalabazin-zerrenda bakoitzean eta biribildu. Jarri biribilki bakoitza erretiluan, bete arte.
  7. Bexamela prestatzeko, jarri olioa ontzi edo lapiko batean, eta bero dagoenean, frijitu irina kolore pixka bat hartzen hasi arte.
  8. Orduan, gehitu edari begetala eta, eragiteari utzi gabe, prestatu irakin arte.
  9. Jaitsi sua eta sukaldea 5 minutuz, gehitu gatza, piperbeltz zuria eta intxaur muskatua.
  10. Koilara edo jauntxo batekin, ikusi kalabazin-biribilki guztiak betetzen.
  11. Su hartu 200 °C-tan, altuera ertainean, azala gorritu arte eta barrualdea oso bero egon arte.